Αντίστροφη Ανάλυση Μηχανικής Λειτουργίας Γεωτρύπανου και επί τόπου Προσδιορισμός Γεωμηχανικών Σταθερών       

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Γεωργόπουλος Ιωάννης-Ορέστης                          
Επιβλέπων Καθηγητής: Βαρδουλάκης Ι., Καθηγητής       
Ημερομηνία : Ιούλιος 2001

Η παρούσα εργασία με τίτλο «Αντίστροφη Ανάλυση Μηχανικής Λειτουργίας Γεωτρύπανου και επί τόπου Προσδιορισμός Γεωμηχανικών Σταθερών» έχει ως πρωταρχικό σκοπό την εισαγωγή του αναγνώστη στη διαδικασία του φαινομένου διάτρησης - κοπής βράχου μέσω διατρητικών - κοπτικών εργαλείων - κεφαλών.

Στο πρώτο Κεφάλαιο γίνεται μία σύντομη αναδρομή στην μέχρι τώρα μελέτη της κοπής υλικού μέσω κοπτικών εργαλείων. Ο Merchant (1944) είναι αυτός, ο οποίος ανοίγει την αυλαία μελέτης – προσομοίωσης κοπής υλικού και αποτελεί την βάση εξέλιξης των μεταγενέστερων θεωριών, μέχρι την ανάπτυξη του φαινομενολογικού μοντέλου των Detournay και Defourny (1992).

Το δεύτερο κεφάλαιο αποτελεί την ανάπτυξη του παραπάνω φαινομενολογικού μοντέλου των Detournay και Defourny. Εισάγονται οι βασικές παραδοχές και προκύπτουν σχέσεις συσχέτισης των αναπτυσσόμενων δυνάμεων σε ένα απλό, πρώτα, κοπτικό εργαλείο, και μετά επεκτείνονται σε μία κοπτική κεφαλή. Στο κεφάλαιο αυτό, γίνεται ένας λεπτομερειακός σχολιασμός των παραμέτρων που επηρεάζουν την κοπή διάτρηση βράχου.

Το επόμενο κεφάλαιο, το τρίτο κατά σειρά, φέρει τον τίτλο «Θραυστομηχανική». Στο κεφάλαιο αυτό, γίνεται μία αδρή προσπάθεια παραλληλισμού του φαινομενολογικού μοντέλου με τη θεωρία των θραύσεων. Η ανάλυση διαπραγματεύεται ένα Τύπο θραύσεως (Τύπο Ι), ανάλογα όμως συμπεράσματα μπορούν να προκύψουν και από την μελέτη άλλων Τύπων (Τύπος ΙΙ, ΙΙΙ).

Το Κεφάλαιο 4 - «Πειραματικά Αποτελέσματα» - έχει ακριβώς να κάνει με την πειραματική διαπίστωση του φαινομενολογικού μοντέλου. Πειραματικά αποτελέσματα από επί τόπου δοκιμές, σε διαφορετικά είδη πετρωμάτων – εδαφικών σχηματισμών χρησιμοποιούνται, προκειμένου να φανεί ή όχι η ισχύς του μοντέλου αυτού. Τέλος, δίδονται εξηγήσεις και σχολιάζονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων

Το τελευταίο κατά σειρά Κεφάλαιο συνοψίζει τα αποτελέσματα τόσο της ανάλυσης όσο και των πειραμάτων, προσπαθώντας να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στους παράγοντες εκείνους οι οποίοι ελέγχουν το πρόβλημα διάτρησης – κοπής βράχου.