Έλεγχος Πλαστιμότητας Μεταλλικών Πλαισίων με Έκκεντρες Δοκούς Σύζευξης με την Μέθοδο των Επιβαλλομένων Μετακινήσεων             

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Γιαννακάκος Παναγιώτης, Παπαστεργίου Δημήτριος                                   
Επιβλέπων Καθηγητής: Ιωαννίδης Γ., Αν. Καθηγητής       
Ημερομηνία : Οκτώβριος 2002

Ο σύγχρονος αντισεισμικός σχεδιασμός των μεταλλικών κατασκευών απαιτεί την ανάλωση της σεισμικής ενέργειας από διατμητικά ή καμπτικά στοιχεία σε καθορισμένα μέρη της κατασκευής, προστατεύοντας τον υπόλοιπο φορέα από ανελαστικές παραμορφώσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με τις έκκεντρες δοκούς σύζευξης όπου έχουμε τη συγκέντρωση της ανελαστικής δραστηριότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο κατάλληλος σχεδιασμός. Τρεις χαρακτηριστικοί τύποι έκκεντρων δοκών σύζευξης (E.B.F eccentric braced frames) φαίνονται παρακάτω :             

 Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η συμπεριφορά του τύπου split-K-braced frames. Συγκεκριμένα μελετήθηκαν δώδεκα μονόροφα πλαίσια διαφορετικής υπερστατικότητας και με διαβάθμιση του μήκους της δοκού σύζευξης.

 Σκοπός ήταν :

1.      Κατάλληλος σχεδιασμός βάση ΕΑΚ και ικανοτικών απαιτήσεων, ώστε να έχουμε τη συγκέντρωση της ανελαστικής δραστηριότητας στη δοκό σύζευξης.

2.      Έλεγχος με τη μέθοδο των επιβαλλομένων μετακινήσεων, του κατά πόσο επιτυγχάνεται το παραπάνω αφενός για το περιβάλλον φάσμα σχεδιασμού του ΕΑΚ ζώνη IV, αφετέρου για μέγιστη γωνιακή παραμόρφωση ορόφου 7 ‰ .

3.      Η επιρροή της υπερστατικότητας (τρόποι σύνδεσης) και του τύπου της δοκού σύζευξης (διατμητική, καμπτοδιατμητική, καμπτική) στην παραπάνω συμπεριφορά.(πλάστιμη ή μη)

Τέλος εφαρμόσαμε τα παραπάνω και για ένα διώροφο πλαίσιο με σκοπό την εξαγωγή ανάλογων συμπερασμάτων σε πολυώροφες κατασκευές.