Διαστασιολόγηση Κτιρίου Σύμφωνα με την Μέθοδο της Τροχιάς της Θλιπτικής Δύναμης και Σύγκριση με Ισχύοντες Κανονισμούς       

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Αναστασάκης Παρασκευάς                                      
Επιβλέπων Καθηγητής: Κωτσοβός Μ., Καθηγητής       
Ημερομηνία : Μάρτιος 2003 

Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία διαπραγματεύεται την ανάλυση ενός κτιρίου και την διαστασιολόγηση του σε τέμνουσα δύναμη σύμφωνα με τη μέθοδο της τροχιάς της θλιπτικής δύναμης (Τ.Θ.Δ.), και τη σύγκριση με τους ισχύοντες κανονισμούς (Ε.Κ.Ω.Σ.2000). Μελετήθηκε ένας μεγάλος αριθμός μελών της κατασκευής, υποστυλωμάτων και τοιχωμάτων, λόγω της σημασίας της αποφυγής ψαθυρής θραύσης σε κατακόρυφα στοιχεία. Τέτοιος τρόπος αστοχίας είναι η αστοχία σε τέμνουσα. Η εργασία αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες και έξι παραρτήματα. Οι θεματικές ενότητες περιλαμβάνουν:

Η πρώτη ενότητα περιγράφει την κατασκευή και αναλυτικότερα τις διαστάσεις της, τα υλικά της, το μοντέλο προσομοίωσης του φορέα που χρησιμοποιείται για την περιγραφή του, τις δράσεις που επιδρούν στην κατασκευή και αναλυτικότερα τις σεισμικές όπως αυτές προκύπτουν από τον κανονισμό (Ε.Α.Κ.2000). Επίσης παρουσιάζεται η αρχή του ικανοτικού σχεδιασμού, η προσομοίωση και η ανάλυση όπως γίνεται από το στατικό πακέτο ανάλυσης, το οποίο είναι το Space II. Χρησιμοποιούνται οι κατάλληλοι συνδυασμοί δράσεων και υπολογίζονται τα κρίσιμα εντατικά μεγέθη των στοιχείων για τη διαστασιολόγηση.

Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται η αντοχή των στοιχείων του φορέα και ειδικότερα των υλικών που αποτελείται,  την αντοχή σε μεγέθη ορθής έντασης, σε φαινόμενα δευτέρας τάξης και σε τέμνουσα δύναμη. Η διαστασιολόγηση παρουσιάζεται σύμφωνα με τον κανονισμό αλλά και όπως γίνεται για να υπολογιστεί η καμπτική αντοχή των στοιχείων, σύμφωνα με τη μέθοδο της τροχιάς της θλιπτικής δύναμης που αναλύεται στην επόμενη ενότητα.

Η τρίτη ενότητα αναπτύσσει τη θεωρία της μεθόδου της τροχιάς της θλιπτικής δύναμης, τη μεθοδολογία διαστασιολόγησης των στοιχείων και το σχολιασμό των αποτελεσμάτων τα οποία παρουσιάζονται. Γίνεται σύγκριση με την διαστασιολόγηση σύμφωνα με τον κανονισμό, και αυτό που προκύπτει εν τέλει είναι η διαφορετική διάταξη των συνδετήρων σύμφωνα με τις δύο μεθοδολογίες, και η μικρή διαφορά στις προκύπτουσες ποσότητες, στο μέγεθος του έργου.

Τα παραρτήματα περιέχουν τα σχέδια της κατασκευής, τα εντατικά μεγέθη, τους υπολογισμούς της καμπτικής αντοχής των στοιχείων και τα διαγράμματα αλληλεπίδρασης, τους υπολογισμούς σύμφωνα με την Τ.Θ.Δ., τα αναπτύγματα των οπλισμών καθ’ ύψος όπως υπολογίζονται σύμφωνα με την Τ.Θ.Δ. και τον κανονισμό, και τέλος τους στατικούς υπολογισμούς του προγράμματος και την διαστασιολόγησή του.