Διαγράμματα Ροής Διαστασιολόγησης Σύμμεικτων Στοιχείων βάσει του ΕK4 και Σύγκριση με τον LRFD 

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Βίλλη-Μπίλλη Μαρία                                                
Επιβλέπων Καθηγητής: Γαντές Χ., Επ. Καθηγητής       
Ημερομηνία : Οκτώβριος 2003 

Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στην κατανόηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού ΕΚ4, όσον αφορά το σχεδιασμό σύμμεικτων δοκών και σύμμεικτων πλακών, καθώς και στην «αξιολόγηση» της γενικότερης φιλοσοφίας του, μέσω σύγκρισης με τον αντίστοιχο Αμερικάνικο Κανονισμό LRFD.

Αρχικά αναφέρονται τα πλεονεκτήματα από τη χρήση σύμμεικτων δομικών στοιχείων στην κατασκευή.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται η θεωρία των σύμμεικτων διατομών αμφιέρειστων και συνεχών δοκών αντίστοιχα, βάσει του EK4, καθώς και τα διαγράμματα ροής διαστασιολόγησης σύμμεικτων δοκών από μεταλλική διατομή τύπου I και πλάκα σκυροδέματος. Τα διαγράμματα ροής περιλαμβάνουν πλαστική διαστασιολόγηση υποστηριζόμενης ή μη σύμμεικτης διατομής. Επίσης, ελαστική διαστασιολόγηση υποστηριζόμενης ή μη σύμμεικτης διατομής, ή οποία χρησιμοποιείται σε κτίρια αποθήκευσης ή σε συνήθη κτίρια. Τέλος, υπολογίζονται ελαστικά και πλαστικά οι διατμητικοί σύνδεσμοι που απαιτούνται για πλήρη ή μερική διατμητική σύνδεση.

Ακολούθως αναφέρεται η θεωρία των σύμμεικτων πλακών από χαλυβδόφυλλο, σκυρόδεμα και οπλισμό βάσει του EK4, καθώς και τα διαγράμματα ροής ανάλυσης και διαστασιολόγησης σύμμεικτων πλακών. Τα διαγράμματα ροής περιλαμβάνουν ανάλυση και διαστασιολόγηση του χαλυβδόφυλλου στη φάση κατασκευής, υπό τα φορτία κατασκευής, στην οριακή κατάσταση αστοχίας και στην οριακή κατάσταση λειτουργικότητας. Επίσης, περιλαμβάνουν ανάλυση και διαστασιολόγηση της σύμμεικτης πλάκας στη φάση λειτουργίας, υπό τα μόνιμα και κινητά φορτία, στην οριακή κατάσταση αστοχίας και στην οριακή κατάσταση λειτουργικότητας.

Επιπλέον γίνεται η σύγκριση του EK4 με τον LRFD για το σχεδιασμό σύμμεικτων διατομών αμφιέρειστων και συνεχών δοκών και σύμμεικτων πλακών αντίστοιχα. Συγκρίνεται η μεθοδολογία διαστασιολόγησης, καθώς και οι απαιτήσεις και τα όρια που τίθενται από τους δύο κανονισμούς για κάθε περίπτωση.

Συνακόλουθα παρατίθενται τρεις εφαρμογές σύμμεικτων στοιχείων, μία σύμμεικτη διατομή αμφιέρειστης δοκού, η ίδια σύμμεικτη διατομή αλλά για συνεχή δοκό και μία διατομή σύμμεικτης πλάκας, οι οποίες διαστασιολογούνται και με τους δύο κανονισμούς.

Τέλος εξάγονται συμπεράσματα από τη σύγκριση των δύο κανονισμών και γίνονται προτάσεις για περαιτέρω έρευνα στο αντικείμενο των σύμμεικτων κατασκευών.