Η Επίδραση της Τρωτότητας στο Κόστος Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Κτιρίων από το Σεισμό της 7-9-1999 (Τ.Α.Σ. Άνω Λιοσίων)  

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Μακροστέργιος Αθανάσιος                                                   
Επιβλέπων Καθηγητής: Τρέζος Κ., Επ. Καθηγητής       
Ημερομηνία : Οκτώβριος 2003 

Γενικά, η τρωτότητα ως μέγεθος αντιπροσωπεύει την τάση ενός κτιρίου να πάθει βλάβη από σεισμό. Εκφράζεται ως η πιθανότητα (P) να επέλθει βλάβη (D) ή ως η αναμενόμενη βλάβη (E), για δεδομένη ένταση σεισμού (I).

Οι πρόσφατοι σεισμοί στη χώρα μας έχουν θέσει με μεγάλη ένταση το μείζον κοινωνικό, οικονομικό και τεχνικό θέμα των επεμβάσεων σε κτίρια τα οποία υπέστησαν βλάβες , αλλά και της βελτιώσεως της σεισμικής συμπεριφοράς των υφισταμένων κτιρίων έναντι μελλοντικών σεισμών.  

Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να διερευνηθεί η επίδραση της τρωτότητας στο κόστος αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων κτιρίων. Αυτό θα γίνει από τα διαγράμματα μέσης τιμής κόστους αποκατάστασης συναρτήσει της δομικής βαθμολογίας.  

Από το αρχείο του Τ.Α.Σ. Άνω Λιοσίων για 1281 φακέλους επισκευής καταγράφηκαν τα δομικά, γεωμετρικά, ιστορικά χαρακτηριστικά καθ’ ενός κτιρίου καθώς και το κόστος αποκατάστασης τους (Συνολικό κόστος, Κόστος φέροντος οργανισμού, Κόστος μη δομικών στοιχείων) από τα οποία προέκυψε η βάση δεδομένων.

 Έγινε κατάταξη των κτιρίων της Βάσης Δεδομένων σε χαρακτηριστικούς τύπους σύμφωνα με τον Πίνακα 3 (Ο.Α.Σ.Π) και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τον Πίνακα 4 (Ο.Α.Σ.Π)   (Αρχική και Βασική Βαθμολογία καθώς και τροποποιητικοί συντελεστές) πραγματοποιήθηκε η Βαθμολόγηση των κτιρίων και σχεδιάστηκαν τα διαγράμματα μέσης τιμής κόστους αποκατάστασης συναρτήσει της Δομικής Βαθμολογίας.  

Ακολούθησε παραμετρική διερεύνηση για κάθε δομικό τύπο κτιρίου, ξεκινώντας από την Αρχική και Βασική Βαθμολογία του Πίνακα 4 (Ο.Α.Σ.Π) μεταβάλλοντας κάθε φορά την βαθμολογία μερικών δομικών χαρακτηριστικών (π.χ. pillotis, κοντά υποστυλώματα κ.α.) ερευνώντας  αν τα διαγράμματα μέσης τιμής κόστους αποκατάστασης συναρτήσει της Δομικής Βαθμολογίας παρουσιάζουν βελτίωση συγκρίνοντας τους συντελεστές παλινδρόμησης R2.  

Στη συνέχεια αποφασίστηκε στο Πίνακα 4 (Ο.Α.Σ.Π), να ληφθούν  χωριστά υπόψη Pillotis και κοντά υποστυλώματα καθώς και στις περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται και τα δύο να θέσουμε μεγαλύτερο βαθμολογικό συντελεστή από αυτόν που θα προέκυπτε αθροιστικά όπως παρουσιάζονται στον Πίνακα 32   όπου και προέκυψε βελτίωση των διαγραμμάτων μέσης τιμής κόστους αποκατάστασης συναρτήσει της Δομικής Βαθμολογίας, για τους βαθμολογικούς συντελεστές του Πίνακα 42.