Βέλος Κάμψεως Χαλύβδινων Δοκών Διατομής Διπλού Ταυ με Πολυγωνικές Οπές στον Κορμό  

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Τσατάς Νικόλαος                                                   
Επιβλέπων Καθηγητής: Ραυτογίαννης Ι., Λέκτορας       
Ημερομηνία : Οκτώβριος 2003 

Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στoν προσδιορισμό του συνολικού βέλους λόγω φόρτισης χαλύβδινων δοκών διατομής διπλού ταυ με πολυγωνικές οπές με χρήση αναλυτικών και αριθμητικών μεθόδων. Για τον σκοπό αυτό, έγινε σύγκριση των μεθόδων και εκτίμηση της ακρίβειάς τους. Εξετάστηκαν οι εξής μέθοδοι: προσδιορισμός του βέλους με βάση τη σχέση του Ευρωκώδικα3 (Παράρτημα Ν), προσδιορισμός του βέλους με βάση προτεινόμενη σχέση, μόρφωση μοντέλου δοκού με πολυγωνικές οπές στο κορμό με επίπεδα στοιχεία πλάκας και χρήση του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων NASTRAN για τον προσδιορισμό του βέλους και μόρφωση μοντέλου Vierendeel με στοιχεία δοκού για τον προσδιορισμό του βέλους.

Ακολούθως, περιγράφονται οι δυνατότητες κατασκευής δοκών με πολυγωνικές οπές. Ερμηνεύονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτών.

 Εν συνεχεία, εξετάζονται οι μέθοδοι ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό του βέλους χρησιμοποιώντας το πρότυπο μοντέλο IPE 400. Αναλύσεις έγιναν για έξι, οκτώ, δώδεκα, δεκαέξι, είκοσι και τριάντα πολυγωνικές οπές για συγκεντρωμένο φορτίο στο άνοιγμα και αναλύσεις με έξι, δεκαέξι και τριάντα πολυγωνικές οπές με ομοιόμορφο κατανεμημένο φορτίο.

 Ακολούθως, όλες οι αναλύσεις απεικονίζονται γραφικά και συγκρίνονται τα αποτελέσματα.

 Τέλος, έγιναν αναλύσεις για την εύρεση του φορτίου διαρροής Py με έναρξη διαρροής στα 235 MPa. Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων έγινε ένα βοηθητικό διάγραμμα ώστε για γνωστό L και P να μπορεί να επιλεχθεί κατάλληλη διατομή ώστε να επαρκεί για ανάληψη φορτίου Py.