Συντελεστής Τριβής Παλετών και Δοκών για Ολίσθηση κατά Μήκος των Δοκών

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Αγραφιώτου Ελένη                                                              
Επιβλέπων Καθηγητής: Μουζάκης Χ., Λέκτορας              
Ημερομηνία : Οκτώβριος 2005  

Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η εξέταση της ασφάλειας έναντι σεισμού σε αποθηκευτικούς χώρους και συγκεκριμένα του κινδύνου που προέρχεται από φαινόμενα ολίσθησης παλετών μεταφοράς και αποθήκευσης προϊόντων κατά τη διάρκεια ενός σεισμικού γεγονότος. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η εύρεση του συντελεστή στατικής τριβής μεταξύ των παλετών και των δοκών πάνω στις οποίες τοποθετούνται, ο οποίος σηματοδοτεί την έναρξη της ολίσθησης και συνιστά ποσοτική έκφραση της επικινδυνότητας του εκάστοτε συνδυασμού δοκών – παλετών.

Προκειμένου να υπολογιστεί ο συντελεστής τριβής, διεξάγεται ένας αριθμός πειραμάτων ολίσθησης διαφόρων τύπων παλετών επί διαφόρων τύπων δοκών.

Οι παράμετροι που μελετώνται είναι το είδος των παλετών, το είδος των δοκών επί των οποίων αυτές τοποθετούνται, το μέγεθος της μάζας που φέρουν και η εκκεντρότητα της μάζας.

Τα πειράματα πραγματοποιούνται πάνω σε ανυψωτική διάταξη, ειδικά κατασκευασμένη για το σκοπό αυτό. Η πειραματική διάταξη αποτελείται από μία ανακλινόμενη βάση, η οποία περιλαμβάνει ένα σταθερό και ένα κινητό τμήμα. Το σταθερό τμήμα της βάσης βιδώνεται σταθερά στο δάπεδο του εργαστηρίου, ενώ το κινητό τμήμα ανυψώνεται με τη βοήθεια γερανού.

Πάνω στο κινητό τμήμα της βάσης στερεώνεται κάθε φορά ένα ζεύγος δοκών, σε κατάλληλη διάταξη, ανάλογα με τη διεύθυνση κατά την οποία θέλουμε να εξετάσουμε την ολίσθηση των παλετών. Η ολίσθηση εξετάζεται σε διεύθυνση παράλληλα και κάθετα στις δοκούς.

Τέλος, πάνω στις δύο δοκούς τοποθετείται η παλέτα που εξετάζεται κάθε φορά. Στην παλέτα βιδώνεται μία μάζα προκειμένου να προσομοιωθεί η κατάσταση κατά την οποία η παλέτα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά και αποθήκευση προϊόντων.

Η μετακίνηση της παλέτας κατά την εκτέλεση των πειραμάτων παρακολουθείται με τη χρήση δύο αισθητήρων, οι οποίοι τροφοδοτούν με δεδομένα ένα φορητό υπολογιστή.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών καταγράφονται και υφίστανται επεξεργασία προκειμένου να εξαχθούν οι ζητούμενοι συντελεστές τριβής, από τους οποίους προκύπτουν τα τελικά συμπεράσματα ως προς τους ασφαλέστερους τύπους παλετών και δοκών, αλλά και συνδυασμούς αυτών.