Συμπεριφορά Κατασκευών Τύπου pilotis με τη Mέθοδο των Mετακινήσεων

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Παπακωνσταντίνου Αλέξανδρος, Πρέζας Παναγιώτης                                                              
Επιβλέπων Καθηγητής: Σπυράκος Κ., Καθηγητής              
Ημερομηνία : Φεβρουάριος 2008  

Η διαμόρφωση του ισογείου πολυώροφων κτιρίων σε ελεύθερο χώρο (pilotis) είναι πολύ διαδεδομένη στη Χώρα μας. Ο Γ.Ο.Κ. παρέχει δυνατότητες και διευκολύνσεις για την εφαρμογή τέτοιων λύσεων από το 1973. Στις περιπτώσεις των κτιρίων με pilotis μπορούν να καταταγούν και άλλα κτίρια τα οποία δεν έχουν ελεύθερο ισόγειο, έχουν όμως πολύ μειωμένες τοιχοπληρώσεις στο ισόγειο, σε σχέση με τους ορόφους.  

Στην παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία μελετάται η δυναμική απόκριση τριών πλαισίων - δοκιμίων τα οποία διεγέρθηκαν στο σεισμικό προσομοιωτήρα στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Ε.Μ.Π.. Πιο συγκεκριμένα μελετήθηκε ένα γυμνό πλαίσιο ένα πλαίσιο τύπου pilotis και ένα ενισχυμένο πλαίσιο τύπου pilotis.  

Τα παραπάνω πλαίσια αναλύθηκαν με την χρήση δύο λογισμικών προγραμμάτων (Seismostruct και Drain 2d). Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η σύγκριση των αποτελεσμάτων των δυναμικών αποκρίσεων που εξάγονται από τα δύο προγράμματα με τα αντίστοιχα πειραματικά αποτελέσματα.    

Επίσης πραγματοποιήθηκε στατική ανελαστική ανάλυση με τη βοήθεια των δύο αυτών προγραμμάτων. Στη συνέχεια εφαρμόστηκε η μέθοδος Ν2 (Faijfar) και τα αποτελέσματα που προέκυψαν συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα πειραματικά.  

Επιπλέον, βασιζόμενοι στα αποτελέσματα που προκύπτουν από τας δύο προγράμματα πραγματοποιήθηκαν υπολογισμοί για την εκτίμηση του μήκους πλαστικής άρθρωσης. Τέλος συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα αυτά με τις εμπειρικές σχέσεις υπολογισμού του μήκους πλαστικής άρθρωσης που προτείνονται από τον ΚΑΝΕΠΕ και του Paulay & Priestley.