Ανάλυση Πολυόροφου Κτιρίου με Φέροντα Στοιχεία από Χάλυβα   

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Σύψας Φοίβος Σπύρος                                                                         
Επιβλέπων Καθηγητής: Ιωαννίδης Γ., Καθηγητής               
Ημερομηνία : Οκτώβριος 2009  

Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται ένα κτίριο με φέροντα στοιχεία από χάλυβα, το οποίο ανήκει στο κτιριακό συγκρότημα που φιλοξένησε το Ολυμπιακό Κέντρο Γραπτού Τύπου και σήμερα στεγάζει το Υπουργείο Υγείας. Ακολουθεί μία συνοπτική διατύπωση του περιεχόμενου των κεφαλαίων της εργασίας.

Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται εν συντομία το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο ανήκει το υπό μελέτη κτίριο. Όσον αφορά το κτίριο, γίνεται λεπτομερής παρουσίαση σχεδίων στα επίπεδα των αξόνων των πλαισίων και των ορόφων, τα οποία παρέχουν πληροφορίες για όλες τις διατομές των μελών που χρησιμοποιήθηκαν. Στην συνέχεια, γίνεται λόγος για την προσομοίωση του φορέα(στηρίξεις, συνδέσεις μελών) αλλά και την στατική του λειτουργία. Ακόμη, δίνονται σε πίνακες όλα τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των διατομών των μελών ανά είδος μέλους(δοκός, υποστύλωμα, διαγώνιος) και τύπο διατομής(συνήθης, συγκολλητή, κυψελωτή).

Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται αναλυτικά η προσομοίωση, η ανάλυση και η διαστασιολόγηση των σύμμικτων πλακών με την βοήθεια του προγράμματος SymDeck Designer, το λογισμικό του οποίου αναπτύχθηκε Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι δράσεις σχεδιασμού (μόνιμες , μεταβλητές και σεισμού) οι οποίες επιβάλλονται στην κατασκευή. Γίνεται χωριστός υπολογισμός για τα μόνιμα και τα κινητά φορτία τα οποία μεταβιβάζονται από τις πλάκες στις δοκούς. Ακολουθούν οι οριακές καταστάσεις (αστοχίας ULS και λειτουργικότητας SLS) μαζί τους συνδυασμούς δράσεων της καθεμιάς.

Στο τέταρτο κεφάλαιο, αρχικά παρουσιάζονται ορισμένες παράγραφοι του ισχύοντα Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού για την Δυναμική Φασματική Ανάλυση και για τις Ειδικές Απαιτήσεις των Κτιρίων από Χάλυβα, ενώ στην συνέχεια παρουσιάζεται η ανάλυση του κτιρίου στο Instant και τα αποτελέσματα αυτής. Ακόμη, οι τρείς πρώτες ιδιομορφές, η πρώτη σημαντική κατακόρυφη, οι μορφές ταλάντωσης σύμφωνα με την ιδιομορφική επαλληλία και την μέγιστη και ελάχιστη σεισμική περιβάλλουσα. Με βάση τις σεισμικές περιβάλλουσες γίνεται και ο έλεγχος επιρροών των φαινομένων δευτέρας τάξης.

Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται έλεγχος των μελών της κατασκευής για τις οριακές καταστάσεις αστοχίας και λειτουργικότητας όπως αυτές αναφέρονται στο τρίτο κεφάλαιο. Επίσης αναφέρονται οι διατάξεις του ΕΑΚ από το παράρτημα Γ για κτίρια με δικτυωτούς με εκκεντρότητα, βάσει των οποίων γίνεται ο ικανοτικός σχεδιασμός των διαγωνίων ώστε αυτοί να διαθέτουν υπεραντοχή σε σχέση με τις δοκούς σύζευξης.

 Στο έκτο κεφάλαιο γίνεται έλεγχος των κόμβων με βάση τον Ευρωκώδικα 3 (Μέρος 1.8: Σχεδιασμός Κόμβων) για τον δυσμενέστερο σεισμικό συνδυασμό που προκύπτει από την ανάλυση τη κατασκευής, ενώ παρατίθενται και λεπτομερή σχέδια για κάθε σύνδεση.

Στο έβδομο κεφάλαιο γίνεται έλεγχος μεμονωμένων μελών έναντι πυρκαγιάς για τον τυχηματικό συνδυασμό βάσει του Ευρωκώδικα 3 (Μέρος 1.2: Γενικοί Κανόνες Σχεδιασμός δομικών στοιχείων έναντι πυρκαγιάς)