Διερεύνηση της Επιρροής Ανώτερων Ιδιομορφών στη Σεισμική Απόκριση Πολυόροφων Κτιρίων

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Ρουμελιώτη Αναστασία            
Επιβλέπων Καθηγητής: Ψυχάρης Ι., Αν. Καθηγητής      
Ημερομηνία : Ιούνιος 2010

Προκειμένου να εκτιμηθεί η σεισμική απόκριση ενός κτιρίου χρησιμοποιείται η μέθοδος της μη γραμμικής στατικής ανάλυσης (non-linearstaticprocedure) κατά την οποία η κατασκευή ωθείται σε μία προκαθορισμένη τιμή της μετακίνησης- στόχο. Η κατανομή της φόρτισης καθ’ ύψος της κατασκευής συνήθως επιλέγεται να είναι τριγωνική, ή  καθ'  ύψος  κατανομή   με  βάση  το  σχήμα της  θεμελιώδους ιδιόμορφης της στη θεωρούμενη διεύθυνση, ή και κάποια άλλη μορφή. Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα, δεδομένου ότι παρέχει το πλεονέκτημα της καλύτερης εκτίμησης της απόκρισης μίας κατασκευής σε σχέση με τις ελαστικές μεθόδους, είναι δε ευκολότερη στην εφαρμογή σε σύγκριση με μία ανάλυση χρονοϊστορίας. Ωστόσο σε καμία απο αυτές τις κατανομέςδε λαμβάνεται υπόψη η συνεισφορά των ανώτερων ιδιομορφών για την εκτίμηση των διαφόρων εντατικών και παραμορφωσιακών μεγεθών (όπως για παράδειγμα για την εκτίμηση των γωνιακών παραμορφώσεων, των τεμνουσών και άλλων μεγεθών). 

 

Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η συνεισφορά των ανώτερων ιδιομορφών έχει προταθεί η χρήση της μεθόδου Modal Pushover Analysis (MPA) από τους Chopraκαι Goel. Η συγκεκριμένη μέθοδος η οποία παρέχει τα πλεονεκτήματα της μη γραμμικής στατικής ανάλυσης δίνει τη δυνατότητα στο μελετητή να λάβει υπόψη τη συνεισφορά των ανώτερων ιδιομορφών, ακόμα και όταν η κατασκευή έχει περάσει στην πλαστική περιοχή.

 

Στη συγκεκριμένη διπλωματική εργασία μελετάται η επιρροή των ανώτερων ιδιομορφών στη σεισμική απόκριση κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ τα αποτελέσματα συγκρίνονται με τα πραγματικά αποτελέσματα τα οποία προκύπτουν από ανελαστικές αναλύσεις χρονοϊστορίας.  Για τις αναλύσεις επιλέγοντα τέσσερα κτίρια, ένα τριώοροφο, ένα εξαώροφο, ένα εννιαώροφο και ένα δωδεκαώροφο. Τα κτίρια αυτά διαστασιολογούνται με βάση τους ελληνικούς κανονισμούς με χρήση του στατικού προγράμματος FESPA 7 της εταιρείας LHΛΟΓΙΣΜΙΚΗ. Για τις περαιτέρω αναλύσεις χρησιμοποiείται το πρόγραμμα SAP2000 v12 της csiBelkley.