Αντισεισμικός Σχεδιασμός Μεταλλικών Κτηρίων: Θεωρητική και Κανονιστική Προσέγγιση       

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Μελισσιανός Βασίλειος                      
Επιβλέπων Καθηγητής: Γαντές Χ., Αν. Καθηγητής            
Ημερομηνία : Οκτώβριος 2010

Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία παρουσιάζονται οι θεμελιώδεις αρχές του αντισει-σμικού σχεδιασμού των μεταλλικών κατασκευών με βάση τις κανονιστικές διατάξεις του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού 2000 και του Ευρωκώδικα 8. Πέραν, όμως, από την παρουσίαση των κανονιστικών διατάξεων και τη σύγκριση τους παρουσιάζονται και θεω-ρητικές έννοιες για την πλάστιμη και ψαθυρή συμπεριφορά των μεταλλικών κατασκευών.

Στο 1ο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα των μεταλλικών κατασκευών και οι λόγοι ταχείας ανάπτυξης τους τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και μία σύντομη ιστορική ανασκόπηση των αντισεισμικών κανονισμών στην Ελλάδα και των Ευρωκωδίκων. Στο 2ο κεφάλαιο παρατίθενται τα διάφορα προσομοιώματα του δομικού χάλυβα και οι θεμελιώδεις έννοιες, υπό μορφή ορισμού, της πλαστιμότητας, του ικανοτικού σχεδιασμού και του συντελεστή συμπεριφοράς.

Στο 3ο κεφάλαιο γίνεται αναφορά σε παραδείγματα πλάστιμης και ψαθυρής συμπεριφοράς μελών και συνδέσεων μεταλλικών κατασκευών, μέσω πειραματικών αποτελεσμάτων, αλλά και αναλύσεων με χρήση πεπερασμένων στοιχείων. Στο 4ο κεφάλαιο αναφέρεται το σύνολο των γενικών κανονιστικών διατάξεων του Ε.Α.Κ. 2000 και του Ευρωκώδικα 8 για τον αντισεισμικό σχεδιασμό κτηριακών κατασκευών.

Στο 5ο, 6ο και 7ο κεφάλαιο αναλύονται το πλαίσιο παραλαβής ροπής, ο δικτυωτός σύνδεσμος χωρίς εκκεντρότητα και ο έκκεντρος σύνδεσμος, ως συστήματα πλευρικής ευστάθειας. Παρατίθενται τα χαρακτηριστικά τους, οι απαιτούμενες λεπτομέρειες για τον ορθό σχεδιασμό τους και οι κανονιστικές διατάξεις για τη διαστασιολόγηση τους.

Στο 8ο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο οριζόντιος σύνδεσμος δυσκαμψίας ή αντιανέμιος σύνδε-σμος στέγης. Δίνονται οι βασικές λειτουργίες, οι διάφορες διαμορφώσεις του και οι κανο-νιστικές διατάξεις για τον υπολογισμό του οριζόντιου συνδέσμου. Τέλος, στο 9ο κεφάλαιο δίνεται ένα αριθμητικό παράδειγμα αντισεισμικού υπολογισμού ενός τυπικού βιομηχανικού υπόστεγου με βάση τον Ε.Α.Κ. 2000 και τον Ευρωκώδικα 8 και χρήση των συστημάτων πλευρικής ευστάθειας που παρουσιάζονται στα Κεφάλαια 5 έως 7.