Η Αποτίμηση της Φέρουσας Ικανότητας Υφιστάμενων Κτιρίων με την pushover μέθοδο σύμφωνα με EC8 και FEMA356. Εφαρμογή σε υφιστάμενο κτίριο Οπλισμένου Σκυροδέματος        

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Μπαρούνη Βασιλική                       
Επιβλέπων Καθηγητής: Σπηλιόπουλος Κ., Αν. Καθηγητής             
Ημερομηνία : Οκτώβριος 2010

Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία πραγματεύεται την αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας κτιρίων οπλισμένου σκυροδέματος με Pushover ανάλυση.

Είναι σημαντική η διαπίστωση ότι η απόκριση των κατασκευών σε ισχυρές σεισμικές δονήσεις οδηγεί σε μη­-γραμμική, ανελαστική συμπεριφορά, η οποία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον αντισεισμικό σχεδιασμό. Δοθέντος και του εγγενούς στο σεισμό δυναμικού χαρακτήρα, η ακριβέστερη βάση υπολογισμού της απόκρισης είναι η ανελαστική δυναμική ανάλυση χρονοϊστορίας. Καθώς όμως περιλαμβάνει προβλήματα, που σχετίζονται με την επιλογή σειράς κατάλληλων σεισμικών καταγραφών, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και το χρόνο επίλυσης, οι υποκατάστατες στατικές μέθοδοι διατηρούν τη σημασία και επικαιρότητα τους.

Αρχής γενομένης από τη δημοσίευση των κειμένων ATC-40, FEMA 273 και FEMA 356, το 2000, η Pushover Ανάλυση, έγινε προσιτή στους μηχανικούς παρέχοντας αποδοτικά εργαλεία για την αντισεισμική ανάλυση και τον έλεγχο των κτιρίων. Στο πλαίσιο της περαιτέρω έρευνας για την κατάρτιση βελτιωμένων μεθόδων σεισμικής αποτίμησης και αντισεισμικού σχεδιασμού έχουν προταθεί στατικές ανελαστικές τεχνικές που αποσκοπούν στην προσομοίωση της σεισμικής δράσης και της μη-γραμμικής συμπεριφοράς των φορέων σε όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστο βαθμό.

Στο πρώτο Κεφάλαιο της μεταπτυχιακής εργασίας αναφέρονται συνοπτικά οι ανάγκες που μας οδηγούν στην εφαρμογή της Pushover ανάλυσης.

Στο δεύτερο Κεφάλαιο παρατίθενται εισαγωγικά στοιχεία ελαστικής ανάλυσης κατά τον Ευρωκώδικα 8 και γίνεται αναφορά στη μεθοδολογία που ακολουθεί ο κανονισμός για την Pushover ανάλυση.

Αντίστοιχα στο τρίτο Κεφάλαιο αντιπαραβάλλεται η μεθοδολογία Pushover ανάλυσης  που προτείνει το Αμερικάνικο Πρότυπο FEMA 356.

Στο τέταρτο Κεφάλαιο γίνεται σύγκριση των παραλλαγών που προτείνουν οι δύο κανονισμοί και εντοπίζονται οι διαφορές τους.

Στο πέμπτο Κεφάλαιο εφαρμόζεται η μεθοδολογία που προτείνει το FEMA 356 σε υφιστάμενο κτίριο Οπλισμένου Σκυροδέματος με τη βοήθεια του εμπορικού στατικού προγράμματος Statik - Hochbau της εταιρείας Cubus Hellas Ltd, και εκτιμάται η σεισμική απόκριση της κατασκευής.

Τέλος, στο έκτο Κεφάλαιο παρουσιάζονται τα γενικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των μεθόδων και διαδικασιών σεισμικής αποτίμησης με την Pushover ανάλυση.