Αποτίμηση Συμπεριφοράς και Ενίσχυση Κτιρίου από Φέρουσα Τοιχοποιία      

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Ροδίτης Ευάγγελος             
Επιβλέπων Καθηγητής: Κουμούσης Β., Καθηγητής                
Ημερομηνία : Οκτώβριος 2011

Στην παρούσα Μεταπτυχιακή Εργασία έγινε προσπάθεια διερεύνησης και αποτίμησης της συμπεριφοράς ενός κτιρίου από λιθοδομή και, στη συνέχεια, ενίσχυσή του. Το κτίριο που μελετήθηκε είναι ένα παλιό αρχοντικό στην Ανακασιά του Βόλου. Ιδιαιτερότητα του υπό εξέταση κτιρίου αποτελεί η συνύπαρξη των λίθινων τοίχων, οι οποίοι αποτελούν ένα δύσκαμπτο υποσύστημα, μαζί με το αρκετά πιο εύκαμπτο σύστημα των ξυλόπηκτων τοίχων που εμφανίζονται στο εσωτερικό του κτιρίου.

 

Στο 1ο Κεφάλαιο γίνεται μια ιστορική αναδρομή της χρήσης της τοιχοποιίας από τον άνθρωπο. Παράλληλα, παρατέθηκαν γενικά στοιχεία για την τοιχοποιία και αναφέρθηκαν ενδεικτικά τα είδη της.

 

Στο 2ο Κεφάλαιο αναφερθήκαμε στην υπό μελέτη οικία. Αρχικά, δόθηκαν γενικές πληροφορίες για το κτίριο (π.χ. τοποθεσία, χρονολογία και φάσεις κατασκευής). Ακολούθησε αναφορά στα δομικά στοιχεία του κτιρίου (τοιχοποιίες, πατώματα, στέγες). Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν στοιχεία για την προσομοίωση του κτιρίου στο sap2000 v14.1. Η προσομοίωση αναφέρεται στα επί μέρους δομικά στοιχεία του κτιρίου (μηχανικά χαρακτηριστικά, συνθήκες στήριξης κ.λ.π) αλλά και στα φορτία που επιβάλλουν αφενός τα ανωτέρω στοιχεία και αφετέρου ο σεισμός.

 

Στο 3ο Κεφάλαιο παραθέσαμε στοιχεία για τη σεισμική συμπεριφορά των κτιρίων από φέρουσα τοιχοποιία καθώς και τους μηχανισμούς αστοχίας της. Τέλος, αναλύθηκε η μεθοδολογία υπολογισμού των εντατικών μεγεθών και οι αντίστοιχοι έλεγχοι έναντι σεισμικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στα επόμενα Κεφάλαια. Οι έλεγχοι αυτοί είναι:

• Καμπτική αντοχή τοιχοποιίας για εκτός επιπέδου κάμψη παράλληλα στις οριζόντιες ακμές

• Καμπτική αντοχή τοιχοποιίας για εκτός επιπέδου κάμψη παράλληλα στις κατακόρυφες ακμές

 • Καμπτική αντοχή τοιχοποιίας για εντός επιπέδου κάμψη

• Διατμητική αντοχή τοιχοποιίας

 

 Στο 4ο Κεφάλαιο έγινε ο ενδεικτικός έλεγχος της υπάρχουσας κατάστασης. Τα αποτελέσματα του ελέγχου θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για τις μετέπειτα επεμβάσεις που θα εφαρμοστούν. Αρχικά, παρατηρήθηκε μακροσκοπικά η απόκριση του κτιρίου κατά τη σεισμική δράση. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε γενικότερα παρατήρηση των ιδιομορφών και των μετακινήσεων του κτιρίου. Η εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης ολοκληρώθηκε με την διεξαγωγή των ελέγχων που προαναφέρθηκαν, ενδεικτικά στην κύρια όψη του κτιρίου.

 

Στο 5ο Κεφάλαιο ακολούθησε μία σειρά από μεμονωμένες επεμβάσεις οι οποίες έχουν ως σκοπό τους την σταδιακή ενίσχυση του κτιρίου.

 

Στο 6ο Κεφάλαιο πραγματοποιήθηκε συνδυασμός των παραπάνω μεμονωμένων επεμβάσεων, αλλά και άλλων, με σκοπό την επιλογή των καλύτερων συνδυασμών. Κατά τη διάρκεια αυτής της διερεύνησης, πραγματοποιήθηκε έλεγχος της επιρροής που ασκεί το ένα υποσύστημα του κτιρίου στο άλλο.

 

Στο 7ο Κεφάλαιο πραγματοποιήσαμε διεξοδικούς ελέγχους στην υπάρχουσα κατάσταση αλλά και στους δύο επικρατέστερους συνδυασμούς επεμβάσεων ενίσχυσης.

 

Τέλος, στο 8ο Κεφάλαιο οι δύο επικρατέστεροι συνδυασμοί επεμβάσεων συγκρίθηκαν μεταξύ τους με γνώμονα την αναστρεψιμότητα τους αλλά και την σχέση αποτελεσματικότητα – κόστος. Έπειτα από αυτή τη σύγκριση, οδηγηθήκαμε στην επιλογή της τελικής προτεινόμενης επέμβασης για την ενίσχυση του κτιρίου.

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ