Σύγκριση Προσομοιωμάτων Ανάλυσης Σύμμικτης Κιβωτιοειδούς Γέφυρας          

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Στρουμπούλης Βασίλειος                 
Επιβλέπων Καθηγητής: Βάγιας Ι., Καθηγητής                    
Ημερομηνία : Οκτώβριος 2011

Στην παρούσα διπλωματική εργασία συγκρίνονται τα αποτελέσματα ανάλυσης τριών στατικών μοντέλων προσομοίωσης μιας κιβωτιοειδούς σύμμικτης γέφυρας. Το κιβώτιο είναι χαλύβδινο και αποτελείται από επίπεδα ελάσματα. Για την ανάλυση του φορέα αφού επιλέγονται τα χαρακτηριστικά της διατομής της γέφυρας στη συνέχεια μορφώνουμε τρία τρισδιάστατα προσομοιώματα του φορέα χρησιμοποιώντας πεπερασμένα στοιχεία, χωροδικτύωμα και εσχάρα δοκών αντίστοιχα. Για τις αναλύσεις μας χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα SAP 2000.

 

Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην εξέλιξη της γεφυροποιίας και αναφέρονται τα χαρακτηριστικά των σύμμικτων γεφυρών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα πλεονεκτήματα των συμμίκτων γεφυρών,στη χρήση κιβωτιοειδούς διατομής καθώς και στους τύπους που δύναται να χρησιμοποιηθούν.

 

Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται μια κιβωτιοειδής γέφυρα. Περιγράφονται αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των μελών της γέφυρας, του ανοίγματος και όλων των απαιτήσεων που διέπουν τα μέλη του φορέα. Περιγράφεται τέλος η διατμητική σύνδεση πλάκας καταστρώματος με την διατομή κιβωτίου.

 

Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις ποιότητες των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά και για το ίδιον βάρος, φορτία κυκλοφορίας, φορτία ανέμου, ερπυστικές τάσεις, θερμοκρασιακές μεταβολές, φορτίσεις δηλαδή που καταπονούν την κατασκευή. Τέλος, αναφέρονται οι συνδυασμοί δράσεων και οι οριακές καταστάσεις αστοχίας και λειτουργικότητας.

 

Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφονται τα μοντέλα προσομοίωσης. Αναφέρονται για κάθε μέθοδο ανάλυσης, εσχάρα δοκών, πεπερασμένα στοιχεία και χωροδικτύωμα, συνοπτικά η μοντελοποίηση του φορέα, οι πρώτες τέσσερις ιδιομορφές, οι αντιδράσεις στήριξης καθώς και κατακόρυφη μετακίνηση στο μέσον του ανοίγματος.

 

Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο συγκρίνονται και σχολιάζονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων των προσομοιωμάτων επίλυσης του φορέα της γέφυρας.

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ