Προχωρημένες Μέθοδοι Προσομοίωσης Κατασκευών από Οπλισμένο Έναντι Σεισμικών Δράσεων           

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Τόλης Αλέξανδρος                  
Επιβλέπων Καθηγητής: Παπαδόπουλος Β., Λέκτορας                     
Ημερομηνία : Οκτώβριος 2011

Στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων για τη αποτίμηση της σεισμικής συμπεριφοράς μη κανονικών σε κάτοψη κατασκευών, έχουν λάβει χώρα αρκετά πειράματα κτιρίων κατασκευασμένα σε φυσική κλίμακα. Τα κτίρια αυτά δοκιμάστηκαν ψευδο-δυναμικά, με στόχο την κατανόηση της απόκρισής τους κατά τον σεισμό αλλά και τον προσδιορισμό των αδύνατων σημείων τους.

 

 Ειδικά σε μια σεισμογενή περιοχή, όπως είναι η Ελλάδα, στη οποία το μεγαλύτερο σε ποσοστό τμήμα των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί προ του έτους 1985, εποχή κατά την οποία τέθηκαν σε εφαρμογή πρόσθετες βελτιωτικές διατάξεις στον αντισεισμικό κανονισμό, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Επιπλέον, εκτός από την έλλειψη αντισεισμικού σχεδιασμού, η δομική μορφολογία της πλειοψηφίας των κατασκευών αυτών, ευνοεί την ανάπτυξη στρεπτικής απόκρισης κατά το σεισμό, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δυσμενή την κατάσταση.

 

Το έτος 2008 στην Ιταλία, σε κοινή δράση Ελληνικών και Ιταλικών πανεπιστημίων, κατασκευάστηκε σε φυσική κλίμακα ένα τριώροφο κτίριο, αντιπροσωπευτικό εκείνης της περιόδου, προκειμένου να δοκιμαστεί ψευδο-δυναμικά στην Pavia.

 

Αντικείμενο της παρούσης μεταπτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση μη-γραμμικών μαθηματικών προσομοιωμάτων τύπου force-based beam-column με σκοπό την προσέγγιση μέσω κατάλληλων προγραμμάτων Η/Υ της απόκρισης φορέων εκείνης της εποχής. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που προκείπτουν από την προσομοίωση συγκρίνονται με τα πειραματικά και αξιολογούνται ώστε να προκύψει η προσομοίωση με τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα λαμβάνοντας υπόψη πάντα το υπολογιστικό κόστος. Ακόμη αναλύσεις ευαισθησίας γίνονται για όλους παράγοντες που επηρρεάζουν την τελική απόκριση του κτιρίου, όπως η τοιχοποιία, οι μη-γραμμικότητες γεωμετρίας και υλικών κ.α.

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ