Αντισεισμικός Σχεδιασμός Μεταλλικού Κτιρίου με τις Διατάξεις του Ec8

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Δάβαρη Μαρία 
Επιβλέπων Καθηγητής: Γαντές Χ. , Αν. Καθηγητής  
Ημερομηνία : Φεβρουάριος 2012

Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο τον αντισεισμικό σχεδιασμό ενός τετραώροφου μεταλλικού κτιρίου βάσει του κανονισμού EC8 με βασικό στόχο τη διερεύνηση των ικανοτικών διατάξεών του, μέσω της δημιουργίας ενός υπολογιστικού εργαλείου, όπως περιγράφεται στο πρώτο κεφάλαιο-εισαγωγή.

Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια γενική παρουσίαση του κτιρίου ως προς τις αρχιτεκτονικές απαιτήσεις οι οποίες συμβάλλουν στη διαμόρφωση του στατικού μοντέλου, το οποίο αποτελείται από πλαίσια παραλαβής ροπών προς τη μια διεύθυνση και πλαίσια ενισχυμένα με συνδέσμους δυσκαμψίας προς την άλλη.

Η περιγραφή του στατικού μοντέλου συνεχίζεται στο τρίτο κεφάλαιο, όπου παρουσιάζονται τα σεισμικά και τα υπόλοιπα φορτία τα οποία συμμετέχουν στους συνδυασμούς δράσεων της ανάλυσης που ορίζουν οι κανονισμοί.

Για τη κατανόηση της ¨λογικής¨ και της μεθοδολογίας του αντισεισμικού σχεδιασμού με τον EC8, ο οποίος εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τις διατάξεις του EC3 για τη διαστασιολόγηση των μελών του φορέα, γίνεται μια συνοπτική περιγραφή των κανονισμών στο τέταρτο κεφάλαιο. 

Στο πέμπτο κεφάλαιο αναφέρονται οι παραδοχές που έγιναν για τη πραγματοποίηση της ανάλυσης του μοντέλου, οι οποίες σχετίζονται τόσο με τις ιδιότητες του προσομοιώματος όσο και με τη μέθοδο ανάλυσης.

Η ανάγκη για διαστασιολόγηση των μελών του φορέα με χρήση των ικανοτικών διατάξεων του EC8, οδήγησε στη δημιουργία ενός υπολογιστικού φύλλου excel το οποίο παρουσιάζεται στο έκτο κεφάλαιο. Γίνεται αναλυτική περιγραφή του πρότυπου τρισδιάστατου ισόγειου μοντέλου στο οποίο αναφέρονται οι εξισώσεις διαστασιολόγησης που περιλαμβάνει το φύλλο excel. Δίνεται έμφαση στην αλληλεπίδραση της λειτουργίας των δυο διαφορετικών τύπων συστημάτων των δύο επιπέδων λόγω της ταυτόχρονης ανάπτυξης εντάσεων σε δύο διευθύνσεις σε μέλη που ανήκουν στους δύο διαφορετικούς τύπους φορέων, το πλαίσιο παραλαβής ροπών και το ενισχυμένο πλαίσιο με συνδέσμους δυσκαμψίας. Για το λόγο αυτό παρουσιάζεται λεπτομερώς η εφαρμογή συνδυασμού ελέγχων ενώ εξηγείται η λογική για την ορθή επιλογή μεταξύ των διαφορετικών ικανοτικών συντελεστών των δυο επιπέδων.

Τα αποτελέσματα ανάλυσης και διαστασιολόγησης με έμφαση στους ικανοτικούς ελέγχους, εμφανίζονται στο έβδομο κεφάλαιο. Γίνεται περαιτέρω διερεύνηση στο πως επηρεάζει η ικανοτική επαύξηση των εντάσεων την επιλογή των διατομών.

Τέλος στο όγδοο κεφάλαιο παρουσιάζονται κάποια συμπεράσματα που προέκυψαν  από τη διερεύνηση των ικανοτικών ελέγχων ως προς την επιλογή των διατομών για μια ορθή, από άποψης οικονομίας μελέτη.

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ