Αποτύπωση, Απομίμηση & Ενίσχυση Πενταώροφου Κτηρίου από Φέρουσα Τοιχοποιία στο Ιστορικό Κέντρο της Κέρκυρας

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Μουχλιανίτης Χρήστος
Επιβλέπων Καθηγητής: Βιντζηλαίου Ε., Καθηγήτρια
Ημερομηνία : Φεβρουάριος 2013

 

Το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας είναι μία περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη κτιριακή πυκνότητα. Η πολυκατοικία με την έννοια που υπάρχει σήμερα ήταν ο βασικός τύπος κατοικίας κατά την αγγλοκρατία (1814-1864). Τα κτίρια αυτά με την μεγάλη από πολλές απόψεις σημασία καταφέρνουν να διακοσμούν ακόμα και σήμερα την πόλη της Κέρκυρας. Δυστυχώς, όμως, η μακρόχρονη παρουσία τους έχει και το τίμημά της. Ισχυρότατοι σεισμοί, συχνοί πόλεμοι, καταστρεπτικοί βομβαρδισμοί, απαιτητικές κλιματικές συνθήκες και διαρκής έλλειψη συντήρησης έχουν οδηγήσει στην συσσώρευση φθορών και βλαβών στον φέροντα οργανισμός τους και απειλούν ακόμα και την στατική τους επάρκεια. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η επισκευή και σε αρκετές περιπτώσεις -αν όχι σε όλες- η προσεισμική ενίσχυση αποτελούν επιτακτική ανάγκη.

 

Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία πραγματεύεται μία από τις πολυκατοικίες του ιστορικού κέντρου της Κέρκυρας. Αντικείμενο της εργασίας είναι η αποτύπωση, η διαπίστωση της υφιστάμενης από στατικής άποψης κατάστασης, ο σχεδιασμός των επεμβάσεων και η μελέτη της απόκρισης του ενισχυμένου κτηρίου.

 

Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί την εισαγωγή της εργασίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην ιστορικότητα του αστικού τοπίου της Κέρκυρας και περιγράφονται τα γενικά χαρακτηριστικά των κατοικιών. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται ο περιβάλλοντας χώρος του κτηρίου και παρατίθενται τα έγγραφα που βρέθηκαν στο ιστορικό αρχείο της Κέρκυρας, τα οποία σχετίζονται με τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες που αποτελούσαν προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας ανέγερσής του. Το τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνει την περιγραφή τόσο του οριζόντιου όσο και του κατακόρυφου φέροντος οργανισμού της οικοδομής. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται καταγραφή των φθορών και των βλαβών του υφιστάμενου κτηρίου. Το έκτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τον εντοπισμό του τρόπου δόμησης των διαφόρων ειδών τοιχοποιίας και τα αποτελέσματα από την εκτέλεση των εργαστηριακών δοκιμών. Το έβδομο κεφάλαιο αφιερώνεται στην περιγραφή της διαδικασίας διαμόρφωσης του υπολογιστικού προσομοιώματος του κτηρίου. Στο όγδοο κεφάλαιο περιγράφονται οι προτεινόμενες επεμβάσεις και τα αίτια των βλαβών που η καθεμία καταπολεμά. Στο ένατο κεφάλαιο παρατίθενται τα αποτελέσματα της ανάλυσης του προσομοιωμένου κτηρίου. Στο δέκατο κεφάλαιο συνοψίζονται τα συμπεράσματα της μεταπτυχιακής εργασίας.

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ