Ανασκόπηση στις Μεθόδους Εκτίμησης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και στα Ερευνητικά Λογισμικά με Έμφαση στην Τρωτότητα           

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Κλειώσης Παναγιώτης  
Επιβλέπων Καθηγητής: Ψυχάρης Ι., Καθηγητής
Ημερομηνία : Ιούνιος 2016

Η ανάλυση της σεισμικής διακινδύνευσης εκτιμά την πιθανότητα οι κατασκευές μιας περιοχής να φθάσουν ή να ξεπεράσουν ένα επίπεδο βλαβών ή απωλειών μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο για δεδομένη ένταση σεισμικού γεγονότος ή σεναρίου. Η εικόνα που μας παρέχει αυτή η ανάλυση είναι χρήσιμη για την πρόβλεψη των απωλειών, την αντιμετώπιση τους και τη λήψη αποφάσεων για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την ελαχιστοποίηση τους.  

Στην παρούσα εργασία, που αποτελείται από 5 κεφάλαια, γίνεται μια προσπάθεια ανασκόπησης των σύγχρονων μεθόδων εκτίμησης της σεισμικής διακινδύνευσης δίνοντας  έμφαση στις αναλυτικές μεθόδους, καθώς και στην υλοποίηση τους στα ερευνητικά λογισμικά. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο τμήμα της τρωτότητας των κατασκευών και αναλύονται τόσο οι αναλυτικές όσο και οι εναλλακτικές μέθοδοι.  

Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια γενική αναφορά στις μεθόδους, περιγράφονται οι δύο κυριότερες αναλυτικές μέθοδοι, η ντετερμινιστική και η πιθανοκρατική, εξετάζονται τα δύο βασικά τμήματα της καθεμίας - δηλαδή ο σεισμικός κίνδυνος και η τρωτότητα των κατασκευών - και αναλύεται διεξοδικότερα το τμήμα της τρωτότητας.  

Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση των σημαντικότερων ερευνητικών λογισμικών που αφορούν στην σεισμική διακινδύνευση, τονίζοντας τις μεθόδους που χρησιμοποιούν και τις δυνατότητες τους.  

Στο τρίτο κεφάλαιο επιλέγεται ως αντιπροσωπευτικό λογισμικό το SELENA, ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα και ελεύθερης πρόσβασης, και παρουσιάζονται δύο παραδείγματα αντίστοιχα για τις δύο βασικές αναλυτικές μεθόδους, την πιθανοκρατική και τη ντετερμινιστική. Στα παραδείγματα δίνεται η ευκαιρία να αναλύσουμε περεταίρω τα δεδομένα που απαιτεί το πρόγραμμα να του εισάγουμε, τις μεθόδους που χρησιμοποιεί και τα αποτελέσματα που μας παρέχει.  

Στο τέταρτο κεφάλαιο για να έχουμε άμεση σύγκριση των αποτελεσμάτων που δίνουν οι δύο μέθοδοι υπολογισμού του σημείου επιτελεστικότητας (η MADRS και η I-DCM) τις οποίες χρησιμοποιεί το SELENA, δημιουργούμε μια ρουτίνα που απομονώνει και καλεί ανεξάρτητα τις δύο αυτές υπορουτίνες του SELENA. Εξετάζονται οι διαφορές στην εκτίμηση των δύο μεθόδων και διερευνάται η επίδραση τους στην τελική εκτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσης.  

Στο πέμπτο κεφάλαιο επιχειρείται μια ανασκόπηση των κυριοτέρων μεθόδων εκτίμησης της τρωτότητας που δεν βασίζονται στην αναλυτική διαδικασία υπολογισμού.

Τέλος, παρουσιάζεται ένα παράδειγμα υπολογισμού καμπυλών ικανότητας με τη μηχανική μέθοδο των Giovinazzi - Lagomarsino και γίνεται μια ενδεικτική σύγκριση τους με τις αντίστοιχες καμπύλες ικανότητας που υπάρχουν στη βάση δεδομένων του λογισμικού SELENA για τους τύπους κτιρίων C1M και C1H.

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ