Αποτίμηση Φέρουσας Ικανότητας Πολυώροφης Κατασκευής από Οπλισμένο Σκυρόδεμα στη Ρόδο    

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Κουκιαΐνης Σταμάτιος                      
Επιβλέπων Καθηγητής: Κουμούσης Β., Καθηγητής
Ημερομηνία : Φεβρουάριος 2018

Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας ενός υφιστάμενου κτιρίου. Πρόκειται για μια πενταώροφη κατασκευή με μεσοπάτωμα και υπόγειο από οπλισμένο σκυρόδεμα στην πόλη της Ρόδου. Το εν λόγω κτίριο προσομοιώθηκε αρχικά στο αρχιτεκτονικό πρόγραμμα Revit Structure και, εν συνέχεια, εισήχθη μέσω του λογισμικού CSiXRevit στο λογισμικό ανάλυσης SAP2000. Για τη διερεύνηση της συμπεριφοράς και της σεισμικής απόκρισης της κατασκευής, εφαρμόσθηκαν τόσο ελαστικές μέθοδοι (Δυναμική Φασματική Μέθοδος, Γραμμική Ανάλυση Χρονοϊστορίας), όσο και ανελαστικές μέθοδοι (Στατική Ανελαστική Ανάλυση – Pushover, Δυναμική Ανελαστική Ανάλυση – Ανάλυση Χρονοϊστορίας).

Σχετικά με τη διάρθρωση της εργασίας, αυτή διαμερίζεται σε επτά Κεφάλαια, τα οποία κατακερματίζονται σε κατάλληλες ενότητες, υπο-ενότητες και παραγράφους. Συνοπτικά περιγράφεται το περιεχόμενο κάθε Κεφαλαίου, στις παρακάτω γραμμές:

Στο Κεφάλαιο 1, που φέρει τον τίτλο «Εισαγωγή», γίνεται μια σύντομη αναφορά στις βασικές έννοιες του Αντισεισμικού Σχεδιασμού, στην αναγκαιότητα της αποτίμησης των κατασκευών, καθώς και στις σύγχρονες μεθόδους σχεδιασμού και ανάλυσης με χρήση πεπερασμένων στοιχείων. Τέλος, αναφέρεται το αντικείμενο της παρούσας εργασίας.

Στο Κεφάλαιο 2, που φέρει τον τίτλο «Θεωρητικά Στοιχεία», παρουσιάζονται χρήσιμες έννοιες  στις οποίες στηρίζεται η παρούσα εργασία, όπως θεμελιώδεις έννοιες σεισμολογίας, αντισεισμικός σχεδιασμός με στάθμες επιτελεστικότητας, μέθοδοι σεισμικής αποτίμησης των κατασκευών.

Στο Κεφάλαιο 3, που φέρει τον τίτλο «Περιγραφή της Υφιστάμενης Κατασκευής», περιγράφεται αναλυτικά η προς μελέτη κατασκευή με την παράθεση τόσο αρχιτεκτονικών σχεδίων όσο και των ξυλοτύπων, όπως αυτά υπήρχαν στο φάκελο της οικοδομικής αδείας στο αρχείο της Πολεοδομίας Ρόδου.

Στο Κεφάλαιο 4, που φέρει τον τίτλο «Προσομοίωση της Υφιστάμενης Κατασκευής», παρουσιάζονται τα στάδια προσομοίωσης του φορέα της κατασκευής στο αρχιτεκτονικό πρόγραμμα Revit Structure, της «μετάφρασής» του με χρήση του λογισμικού CSiXRevit και, τέλος, της εισαγωγής του λογισμικό ανάλυσης SAP2000. Στο τελευταίο, καθορίστηκαν οι ιδιότητες των υλικών, τα χαρακτηριστικά των διατομών, καθώς και οι επιβαλλόμενες φορτίσεις.

Στο Κεφάλαιο 5, που φέρει τον τίτλο «Ελαστικές Μέθοδοι Ανάλυσης», πραγματοποιείται η ιδιομορφική ανάλυση του φορέα και παρουσιάζονται οι ελαστικές μέθοδοι ανάλυσης που εφαρμόζονται στον φορέα. Αρχικά, παρουσιάζεται η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της Δυναμικής Φασματικής Ανάλυσης με χρήση του φάσματος του Ευρωκώδικα 8. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται η Γραμμική Ανάλυση Χρονοϊστορίας κάνοντας χρήση του επιταχυνσιογραφήματος του σεισμού της Κορίνθου (1981). Τέλος, τα μέγιστα εντατικά και παραμορφωσιακά μεγέθη που προκύπτουν από κάθε μία από τις παραπάνω αναλύσεις και γίνεται σύγκριση μεταξύ τους, ώστε να προκύψει μία αρχική εικόνα της επάρκειας και της σεισμικής απόκρισης της εν λόγω κατασκευής.

Στο Κεφάλαιο 6, που φέρει τον τίτλο «Ανελαστικές Μέθοδοι Ανάλυσης», εκτελούνται οι ανελαστικές μέθοδοι ανάλυσης. Αρχικά, παρατίθεται το θεωρητικό υπόβαθρο και οι προϋποθέσεις εφαρμογής της Στατικής Ανελαστικής Ανάλυσης (Pushover). Παρουσιάζονται οι μέθοδοι υπολογισμού του σημείου επιτελεστικότητας της κατασκευής και η εφαρμογή της ανάλυσης στο προσομοίωμα. Τέλος, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης για την ομοιόμορφη και ιδιομορφική κατανομή της φόρτισης, που εφαρμόζονται στον φορέα. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται η Ανελαστική Δυναμική Ανάλυση κάνοντας χρήση της ίδιας σεισμικής καταγραφής που χρησιμοποιήθηκε και στην Γραμμική Ανάλυση Χρονοϊστορίας και παρουσιάζονται τα αποτελέσματά της.

Στο Κεφάλαιο 7, που φέρει τον τίτλο «Συμπεράσματα», παρουσιάζονται τα σημαντικότερα συμπεράσματα που απορρέουν από τις αναλύσεις, ελαστικές και ανελαστικές, για την επάρκεια της υφιστάμενης κατασκευής.

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ