Αποτίμηση και Ενίσχυση Κτιρίου από Οπλισμένο Σκυρόδεμα Δεκαετίας 1970          

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Σπανός Χαράλαμπος                           
Επιβλέπων Καθηγητής: Κουμούσης Β., Καθηγητής
Ημερομηνία : Ιούνιος 2019

Αντικείμενο μελέτης της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η αποτίμηση της συμπεριφοράς και επάρκειας υφιστάμενου κτιρίου, το οποίο είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα και η πρόταση ενίσχυσής του. Η κατασκευή αποτελείται από δύο υπόγεια, τρεις ορόφους και έναν τελευταίο όροφο με δύο δώματα. Το κτίριο βρίσκεται στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Η προσομοίωση του φορέα του υπό μελέτη κτιρίου υλοποιήθηκε στο πρόγραμμα SAP2000. Γίνεται εφαρμογή της Δυναμικής Φασματικής Μεθόδου και της Στατικής Ανελαστικής Ανάλυσης (Pushover Analysis), μίας ελαστικής και μίας ανελαστικής μεθόδου ανάλυσης αντίστοιχα. Από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους, αποτιμάται η φέρουσα ικανότητα του υφιστάμενου φορέα και η στατική και σεισμική του απόκριση. Τελικά προτείνεται η ενίσχυση της κατασκευής. Στη συνέχεια, ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση του περιεχομένου των Κεφαλαίων από τα οποία αποτελείται η παρούσα εργασία.                    

Στο Κεφάλαιο 1 περιγράφεται εν συντομία το θέμα της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας. Επισημαίνονται αδυναμίες που χαρακτήριζαν τους κανονισμούς, βάσει των οποίων γινόταν ο σχεδιασμός κατασκευών όπως του υπό μελέτη κτιρίου και επισημαίνεται η διαρκώς αυξανόμενη απαίτηση αποτίμησης κατασκευών.          

 Στο Κεφάλαιο 2 αναφέρονται συνοπτικά θεμελιώδεις έννοιες του αντισεισμικού σχεδιασμού, απαραίτητες ως θεωρητικό υπόβαθρο για τη διενέργεια των αναλύσεων στη συνέχεια της εργασίας και για την κατανόηση εννοιών Δυναμικής των Κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών αρθρώσεων και του αντισεισμικού σχεδιασμού κατασκευών με στάθμες επιτελεστικότητας.          

Στο Κεφάλαιο 3 γίνεται αναλυτική παρουσίαση τόσο του φορέα όσο και των δεδομένων της μελέτης της κατασκευής. Επίσης, παρουσιάζονται χωρικά προσομοιώματα για κάθε επίπεδο του φορέα του κτιρίου, ώστε να είναι εποπτική η εικόνα της υπό μελέτη κατασκευής.          

 Στο Κεφάλαιο 4 περιγράφεται σταδιακά η διαδικασία προσομοίωσης του φορέα της υφιστάμενης κατασκευής στο πρόγραμμα SAP2000. Δίνονται πληροφορίες για επιμέρους θέματα που αφορούν την προσομοίωση, κατά την οποία καθορίζονται διαδοχικά οι ιδιότητες των χρησιμοποιούμενων υλικών, τα χαρακτηριστικά των επιμέρους διατομών των δομικών στοιχείων, οι φορτίσεις που επιβάλλονται στο φέροντα οργανισμό της κατασκευής και η προσομοίωση της θεμελίωσης.         

Στο Κεφάλαιο 5 υλοποιείται η ιδιομορφική ανάλυση του φορέα της υπό μελέτη κατασκευής. Διαδοχικά παρουσιάζονται θεωρητικά στοιχεία, η διαδικασία εφαρμογής και, έπειτα, παρατίθενται τα αποτελέσματα της Δυναμικής Φασματικής Ανάλυσης, της ελαστικής μεθόδου ανάλυσης που εφαρμόζεται με χρήση του φάσματος του Ευρωκώδικα 8.          

Στο Κεφάλαιο 6 παρουσιάζονται βασικά θεωρητικά θέματα τα οποία αφορούν τη Στατική Ανελαστική Ανάλυση (Pushover). Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται οι βασικές παραδοχές της μεθόδου, η κατανομή των σεισμικών φορτίων και μία μέθοδος που αφορά τον υπολογισμό του σημείου επιτελεστικότητας της κατασκευής.          

Στο Κεφάλαιο 7 πραγματοποιείται η εφαρμογή της ανάλυσης Pushover στον υφιστάμενο φορέα της κατασκευής. Ακολούθως, παρατίθενται και αξιολογούνται τα αποτελέσματα της ανάλυσης για τους δύο δυσμενέστερους συνδυασμούς φόρτισης που εφαρμόζονται στην υφιστάμενη κατασκευή και διαπιστώνεται η ανάγκη ενίσχυσής της.         

Στο Κεφάλαιο 8 παρουσιάζεται η ενισχυμένη κατασκευή με τοποθέτηση δύο πυρήνων από οπλισμένο σκυρόδεμα σε καίριες θέσεις του φορέα και ακολουθεί η μεθοδολογία προσομοίωσής της. Επιπρόσθετα, παρατίθενται τα αποτελέσματα της ανάλυσης Pushover για την ενισχυμένη κατασκευή από τα οποία τεκμαίρεται η σεισμική της επάρκεια.         

Στο  Κεφάλαιο 9 γίνεται αναφορά στα πιο σημαντικά συμπεράσματα που εξάγονται από τη μεταπτυχιακή εργασία σχετικά με τη διερεύνηση επάρκειας του υφιστάμενου φορέα της υπό μελέτη κατασκευής και την πρόταση για ενίσχυσή του.

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ