Αποτίμηση Υφιστάμενης Κατασκευής και Επεμβάσεις σε Κτίριο από Φέρουσα Τοιχοποιία     

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Κωτσαντή Αναστασία                     
Επιβλέπων Καθηγητής: Σπυράκος Κ., Καθηγητής
Ημερομηνία : Φεβρουάριος 2020

H παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την αποτίμηση κατασκευής από φέρουσα τοιχοποιία καθώς και διερευνά την επίδραση δύο διαφορετικών τρόπων ενίσχυσης με μανδύα οπλισμένου σκυροδέματος και με ινοπλισμένο επίχρισμα με υδραυλική άσβεστο.    

Αρχικά παρουσιάζεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση όσον αφορά τις κατασκευές από φέρουσα τοιχοποιία Πρώτα όσον αφορά τα υλικά που χρησιμοποιούνται, τους λίθους ή λιθοσώματα και τις κονίες και κονιάματα. Εν συνεχεία αναλύονται οι διαφορετικοί τρόποι δόμησης που συναντώνται σε κατασκευές από φέρουσα τοιχοποιία και τις πιθανές βλάβες που δύναται να εμφανιστούν. Ακόμη γίνεται ανασκόπηση των τρόπων ανάλυσης όπως ελαστικές, ανελαστικές και μη γραμμικές αναλύσεις καθώς και των μεθόδων προσομοίωσης, όπως η μέθοδος ισοδύναμου πλαισίου, ή μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων και η μέθοδος των μακροστοιχείων.  

Παρουσιάζονται, επίσης, και οι σχέσεις υπολογισμού που αφορούν την αντοχή σε κάμψη και σε διάτμηση για την πραγματοποίηση της αποτίμησης υφιστάμενης κατασκευής. Εν συνεχεία, παρατίθεται μια βιβλιογραφική αναφορά στους τρόπους ενίσχυσης που θα εφαρμοστούν και παρουσιάζονται οι σχέσεις υπολογισμού των παραμέτρων που τις αφορούν, όπως παράμετροι που αφορούν την αντοχή σε ορθή κάμψη και η διατμητική αντοχή της τοιχοποιίας μετά τον εκάστοτε τρόπο ενίσχυσης.  

 Έπειτα πραγματοποιείται ανάλυση για το φορέα πριν αυτός ενισχυθεί, για Στάθμη Επιτελέστικότητας Περιορισμού Βλάβων (DL). Υπολογίζεται η διατμητική αντοχή του όταν ο τρόπος αστοχίας προέρχεται από κάμψη, η αντοχή του σε διαγώνια ρηγμάτωση και η διατμητική αντοχή του σε ολίσθηση κατά μήκος οριζοντίων αρμών. Από αυτές τις αντοχές υπολογίζεται η κρίσιμη και πραγματοποιείται ο έλεγχος επάρκειας των πεσσών.  

Ο έλεγχος των μελών γίνεται και για Στάθμη Επιτελέστικότητας (SD) σε όρους παραμορφώσεων, που στην ανάλυση αυτή από τις ελαστικές μετατοπίσεις, υπολογίζονται οι ανελαστικές και πραγματοποιείται έλεγχος των μελών συγκρίνοντας με την ικανότητα του δομικού μέλους.  

Εν συνεχεία ο φορέας θα ενισχυθεί με μανδύα οπλισμένου σκυροδέματος, ο οποίος ελέγχεται επίσης για τις ίδιες Στάθμες Επιτελεστικότητας και συγκρίνεται η ικανότητα του για ανάληψη σεισμικών φορτίων με τον φορέα πριν την ενίσχυση. Πραγματοποιούνται συγκρίσεις ως προς τις αντοχές του, τις μετακινήσεις που μπορεί να παραλάβει καθώς και συγκρίσεις ως προς τους δείκτες ανεπάρκειας.  

Τέλος πραγματοποιείται ανάλυση για το φορέα αφού ενισχυθεί με ινοπλισμένο επίχρισμα με υδραυλική άσβεστο (ΙΟΔ) για τις ίδιες Στάθμες Επιτελεστικότητας, και αποτιμάται η ικανότητα του για ανάληψη σεισμικών φορτίων. Αυτή η μέθοδος ενίσχυσης συγκρίνεται με αυτήν του μανδύα οπλισμένου σκυροδέματος ως προς την ικανότητα παραλαβής φορτίων και μετακινήσεων, καθώς επίσης γίνεται και σύγκριση με το φορέα πριν αυτός ενισχυθεί.    

Τέλος παρουσιάζονται συγκεντρωτικά συμπεράσματα της παρούσας εργασίας.      

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ