Σεισμική Συμπεριφορά Κτιρίου από Τοιχοποιϊα              

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Καπαρέλος Ευάγγελος                           
Επιβλέπων Καθηγητής: Μουζάκης Χ., Αν. Καθηγητής
Ημερομηνία : Φεβρουάριος 2021

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα ένα σημαντικό ποσοστό των κτιρίων σχεδόν το 50% είναι κτισμένα από φέρουσα τοιχοποιία. Τα κτίρια αυτά στην πλειοψηφία τους είναι παλαιά και ενδέχεται να έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Έτσι υπάρχει ανάγκη για την αποτίμηση της σεισμικής συμπεριφοράς τους και η ενίσχυσή τους.  

Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η αποτίμηση της σεισμικής συμπεριφοράς ενός παλαιού σχολικού διώροφου κτιρίου από φέρουσα τοιχοποιία από λιθοδομή στο ισόγειο και οπτόπλινθους στον δεύτερο όροφο. Στην εργασία θα εξεταστεί η συμπεριφορά του κτιρίου λαμβάνοντας υπόψιν την παραμορφωσιμότητα των διαφραγμάτων. Το κτίριο στην οροφή του ισογείου αποτελείται από ξύλινο δάπεδο στην μια πλευρά και πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος στην άλλη, ενώ στην οροφή του α’ ορόφου υπάρχει ξύλινη στέγη έτσι το κτίριο έχει ιδιάζουσα σεισμική απόκριση. Η ανάλυση του κτιρίου θα πραγματοποιηθεί με ελαστικές αναλύσεις χρονοιστορίας συμβατές με τον Ευρωκώδικα 8. Η αποτίμηση της σεισμικής συμπεριφοράς έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου του νέου αναθεωρημένου Ευρωκώδικα 8 μέρος 3 ( final draft version EC8-3). Η μοντελοποίηση και ανάλυση του κτιρίου έγινε στο πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων ETABS 2016.  

Στο κεφάλαιο 1 περιγράφηκε η σημασία της αποτίμησης και ενίσχυσης κτιρίων από τοιχοποιία αφού συνήθως είναι διατηρητέα ή μνημεία, αναλύθηκε ο τρόπος συμπεριφοράς σε σεισμό και περιγράφηκε η παθολογία τους σε σεισμό με την ερμηνεία των ρωγμών που δημιουργούνται.  

Στο κεφάλαιο 2 γίνεται περιγραφή του φορέα,της γεωμετρίας, των υλικών,και των δομικών στοιχείων. Επίσης γίνεται υπολογισμός των φορτίων που ασκούνται στα διάφορα δομικά στοιχεία και περιγράφεται η ανάπτυξη του αριθμητικού προσομοιώματος της κατασκευής με πεπερασμένα στοιχεία.  

Στο κεφάλαιο 3 περιγράφονται οι στάθμες επιτελεστικότητας της κατασκευής και οι επτά σεισμοί αποτίμησης με τις τρείς συνιστώσες κατά x, y και z του καθενός, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την ελαστική ανάλυση χρονοιστορίας. Περιγράφεται επίσης η έννοια του μέσου σεισμού και των δυο προσεγγίσεων που θα εξεταστούν στην μεταπτυχιακή εργασία.  

Στο κεφάλαιο 4 δίνονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης για την ιδιομορφική ανάλυση και την ελαστική ανάλυση χρονοιστoρίας. Επίσης γίνονται έλεγχοι για την εντός επιπέδου συμπεριφορά και για τους επτά σεισμούς για τις στάθμες επιτελεστικότητας SD και NC, με την διαδικασία που ορίζεται από το νέο σχέδιο του Ευρωκώδικα 8 μέρος 3 draft version.  

Στο κεφάλαιο 5 γίνονται έλεγχοι για την εκτός επιπέδου συμπεριφορά με γραμμική κινηματική ανάλυση (Linear Kinematic Analysis) των τοπικών μηχανισμών, όπως περιγράφεται στον Ευρωκώδικα 8 μέρος 3 draft version.  

Στο κεφάλαιο 6 αναλύονται τα συμπεράσματα της μεταπτυχιακής εργασίας και δίνονται κάποιες προτάσεις για περαιτέρω διερεύνηση.  

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ