Συγκριτική Αποτίμηση σε Σεισμό δύο Τοιχοπληρωμένων Πλαισίων Σχεδιασμένων με Παλιότερους και Νέους Κανονισμούς 

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Σπανάκη Ελένη                                
Επιβλέπων Καθηγητής: Ζέρης Χ., Καθηγητής
Ημερομηνία : Φεβρουάριος 2022

Η ύπαρξη των τοιχοπληρώσεων στις κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα αποτελεί την πλέον συνήθη επιλογή των μηχανικών. Ωστόσο, η συνεισφορά τους στην αντισεισμική ανάλυση των κατασκευών αγνοείται καθώς οι σύγχρονοι κανονισμοί δεν τις εντάσσουν στα φέροντα μέλη της κατασκευής. Παρ’ όλ’ αυτά, οι τοιχοπληρώσεις έχουν άμεση επίδραση στην συμπεριφορά του φορέα υπό τη δράση σεισμικών φορτίων χωρίς όμως να μπορεί να θεωρηθεί αμιγώς θετική ή αρνητική. Ο τρόπος με τον οποίο οι τοιχοπληρώσεις συμβάλουν στην αντίσταση του συνολικού φορέα στις σεισμικές δυνάμεις, εξαρτάται από πολλούς παράγοντας μεταξύ των οποίων θεωρείται η διάταξή τους σε κάτοψη και τομή.

Το προαναφερθέν, λοιπόν, υπόβαθρο, έδωσε  το έναυσμα για ενασχόληση στην παρούσα διπλωματική με τη αποτίμηση της συμβολής της τοιχοπλήρωσης στην συμπεριφορά πλαισίων από οπλισμένο σκυρόδεμα. Πιο συγκεκριμένα, έχοντας ήδη μελετηθεί στη διπλωματική εργασία ([2]) του κου Σταθόπουλου Χαράλαμπου, η επιρροή της τοιχοπλήρωσης στη σεισμική απόκριση ενός τυπικού υφιστάμενου επίπεδου πλαισίου (σχεδιασμένου σύμφωνα με τους κανονισμούς του ’59) με καθαρό άνοιγμα φατνώματος ίσο με L=3.20 και ύψος Η=2.5m, στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνάται η επιρροή της στη σεισμική απόκριση δύο πλαισίων σχεδιασμένων κατασκευασμένων το ΄70 και το ’90 αντίστοιχα. Οι διαστάσεις των ανοιγμάτων μεταβάλλονται καθ’ ύψος εξαιτίας της μειούμενης διατομής των υποστυλωμάτων ξεκινώντας στο μεν πλαίσιο του ΄70 με διαστάσεις ανοιγμάτων στα ακραία φατνώματα ίσα με 4.975m και στα ενδιάμεσα με 5.10m και στο δε πλαίσιο του ΄90 με 5.20m στα ακραία φατνώματα και 5.30m στα ενδιάμεσα. Οι οπλισμοί ήταν σαφώς ισχυρότεροι και στα δύο πλαίσια συγκριτικά με εκείνου που σχεδιάστηκε το ΄59.

Και για τα δύο πλαίσια του ΄70 και του ΄90 διερευνάται και αποτιμάται η συμπεριφορά τους υπό τη δράση της σεισμικής δύναμης εφαρμόζοντας στατική υπερωθητική ανάλυση. Παρατίθεται συγκριτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τόσο μεταξύ των δύο πλαισίων των διαφορετικών χρονολογιών όσο και μεταξύ των περιπτώσεων α) του γυμνού β) του πλήρως τοιχοπληρωμένου και γ) του τοιχοπληρωμένου πλαισίου με ύπαρξη PILOTIS.

Η υλοποίηση όλων των προαναφερθέντων, πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής ενός κατάλληλου λογισμικού προγράμματος (LS DYNA). Το LS DYNA αναπτύχθηκε από την εταιρία Livermore Software Technology Corporation (LSTC) και πρόκειται για λογισμικό πακέτο υψηλής τεχνολογίας, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα, τόσο στον ερευνητικό χώρο όσο και στη σύγχρονη αγορά, από μεγάλες τεχνικές εταιρίες σε εξωτερικό και εσωτερικό και του οποίου η αξιοπιστία είναι αποδεδειγμένη. 

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ