Αποτίμηση Σεισμικής Διακινδύνευσης Τετραώροφου Κτιρίου ΩΣ Κατασκευασμένου το 1974 στη Αθήνα και Οικονομική Μελέτη Χρηματικών Απωλειών                

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Βαρβαρίγου Ρούσα                               
Επιβλέπων Καθηγητής: Βαμβάτσικος Δ., Αν. Καθηγητής
Ημερομηνία : Ιούνιος 2022

Η αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας υφιστάμενων κτιρίων από ωπλισμένο σκυρόδεμα είναι ένα από τα θέματα που κάθε δομοστατικός μηχανικός καλείται να αντιμετωπίσει. Στην Ελλάδα η διαδικασία αποτίμησης βασίζεται στον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ.) και είναι μια διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα. Για το λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί δευτεροβάθμιοι προσεισμικοί έλεγχοι με στόχο η διαδικασία αυτή να απλοποιηθεί και ταυτόχρονα τα αποτελέσματα που θα δίνουν να είναι κοντά στην αναλυτική λύση.

Στις σελίδες που ακολουθούν επιλέχθηκε να μελετηθεί ένα τετραώροφο κτίριο ωπλισμένου σκυροδέματος κατασκευασμένο στη Νέα Χαλκηδόνα Αττικής το 1974. Το κτίριο αυτό μελετήθηκε χωρίς αντισεισμικούς κανονισμούς, κάτι που όπως θα δούμε από τον Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο που περιγράφεται αναλυτικά κατατάσσει το κτίριο σε υψηλή κατηγορία προτεραιότητας περαιτέρω ελέγχου. Μια πρώτη αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας του φορέα γίνεται μέσω των ταχέων μεθόδων δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου του Σ. Δρίτσου και του Ε. Βουγιούκα. Για κάθε μια από τις μεθόδους προσδιορίζεται προσεγγιστικά η τέμνουσα βάσης για κάθε διεύθυνση του κτιρίου. Για τις δύο αυτές μεθόδους τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά με χαρακτηριστικό ότι η μέθοδος του Σ. Δρίτσου δίνει πιο συντηρητικά αποτελέσματα σε σχέση με αυτά του Ε. Βουγιούκα. 

Για να επαληθευθεί η ακρίβεια των αποτελεσμάτων από τις δευτεροβάθμιες μεθόδους παρουσιάζεται και η αναλυτική λύση βάσει ΚΑΝ.ΕΠΕ., δηλαδή η μέθοδος της ανελαστικής στατικής ανάλυσης. Για την αναλυτική λύση χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό της SeismoSoft, SeismoBuild.

Για μια πληρέστερη εικόνα της σεισμικής συμπεριφοράς της κατασκευής έγινε χρήση του λογισμικού SPO2FRAG, όπου η ανελαστική στατική ανάλυση μεταφράζεται σε μια δυναμική ανάλυση με τη μέθοδο του μονοβάθμιου ταλαντωτή. Τα αποτελέσματα που πήραμε ήταν οι καμπύλες τρωτότητας του κτιρίου. Οι καμπύλες αυτές χρησιμοποιήθηκαν στο λογισμικό PACT όπου εισάγοντας τα δομικά στοιχεία που αποτελούν τον φορέα και τα κόστη επισκευών για δεδομένα Ελλάδας, προσδιορίστηκαν οι μέσες ετήσιες επισκευαστικές απώλειες της κατασκευής λόγω σεισμού. Ολοκληρώνεται έτσι η εικόνα της σεισμικής αποτίμησης της κατασκευής μεταφρασμένη σε χρηματικό κόστος.

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ