Πειραματική Διερεύνηση της Επιρροής Μεταλλικών Κατακόρυφων Τενόντων στη Σεισμική Συμπεριφορά Κτιρίου από Τοιχοποιία                

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Μούσχουρος Θεόδωρος                             
Επιβλέπων Καθηγητής: Μουζάκης Χ., Αν. Καθηγητής
Ημερομηνία : Οκτώβριος 2022

Στην παρούσα εργασία, γίνεται η πειραματική διερεύνηση της επιρροής της τοποθέτησης μεταλλικών κατακόρυφων τενόντων, στη σεισμική συμπεριφορά κτιρίου από φέρουσα τοιχοποιία.

Ενώ μια γνωστή λύση στην ενίσχυση της σεισμικής συμπεριφοράς κατασκευών από τοιχοποιία, αποτελεί η εφαρμογή προέντασης στην τοιχοποιία μέσω τενόντων, στην εργασία εξετάζεται η εφαρμογή διάταξης τενόντων χωρίς την επιβολή προέντασης στην κατασκευή. Ο προσανατολισμός της έρευνας προς αυτή την κατεύθυνση έχει να κάνει με το χαμηλό κόστος της μεθόδου, την εύκολη εφαρμογή και τον αναστρέψιμο χαρακτήρα της επέμβασης. Ακόμα, λόγω των απωλειών στις δυνάμεις της προέντασης λόγω του φαινομένου του ερπυσμού.

Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται η εισαγωγή στο αντικείμενο της εργασίας, με την αναφορά εφαρμογών της χρήσης προεντεταμένων ή μη, τενόντων σε κατασκευές από τοιχοποιία, τα βασικά συμπεράσματα της μέχρι τώρα πειραματικής έρευνας και τεκμηρίωση της επιλογής της προτεινόμενης μεθόδου εφαρμογής των τενόντων.

Στο δεύτερο κεφάλαιο, υπενθυμίζονται οι τυπικές βλάβες που εκδηλώνονται σε κατασκευές από τοιχοποιία, καθώς και τα βασικά αίτια του σχεδιασμού που οδηγούν στην ανάπτυξή τους.

Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η πειραματική διάταξη και περιγράφεται ο τρόπος διεξαγωγής των σεισμικών δοκιμών στη σεισμική τράπεζα του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας. Ακόμα, γίνεται η παρουσίαση, περιγραφή και ερμηνεία της παθολογίας μετά το πέρας των δοκιμών, καθώς και σύγκριση στην συμπεριφορά μεταξύ των δύο δοκιμίων.

Στο τέταρτο κεφάλαιο, γίνεται επεξήγηση της μεθόδου επεξεργασίας των καταγραφών των δοκιμών, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την επιρροή της τοποθέτησης των τενόντων, να παραχθούν τα αντίστοιχα διαγράμματα, ενώ γίνεται και μία σύνδεση των καταγραφών με την παθολογία που έχει καταγραφεί στο προηγούμενο κεφάλαιο.

Στο πέμπτο κεφάλαιο, γίνεται η υπολογιστική διερεύνηση μέσω προσομοιώματος επιφανειακών πεπερασμένων στοιχείων, αναλύονται οι παραδοχές και η μεθοδολογία των αναλύσεων, γίνεται σύγκριση μεταξύ των πειραματικών μεγεθών και ερμηνεία της λειτουργίας των τενόντων.

Στο έκτο κεφάλαιο, συνοψίζονται τα βασικά συμπεράσματα της εργασίας.

Οι καταγραφές όλων των δοκιμών και τα αποτελέσματα των αναλύσεων του αριθμητικού προσομοιώματος δίνονται σε ξεχωριστά παραρτήματα.

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ