Σεισμική Αποτίμηση 4-όροφου Κτιρίου με Υπόγειο από Ο.Σ. κατασκευής 1990 στο Χαλάνδρι Αττικής , Μελέτη Προσθήκης Μεταλλικού Ορόφου και Ενίσχυση                  

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Λάζαρη Θωμαή-Καλομοίρα                                
Επιβλέπων Καθηγητής: Βαμβάτσικος Δ., Αν. Καθηγητής
Ημερομηνία : Ιούνιος 2023

Τις τελευταίες δεκαετίες, σε παγκόσμιο επίπεδο οι απαιτήσεις στον αντισεισμικό σχεδιασμό έχουν αυξηθεί. Παράλληλα ο δομικός πλούτος γηράσκει, και προκύπτει η ανάγκη για την μελέτη της σεισμικής συμπεριφοράς υφιστάμενων κατασκευών, οι οποίες έχουν μελετηθεί με παλαιότερα πρότυπα. Η ανάγκη αυτή είναι ιδιαίτερα επιτακτική για την Ελλάδα, μία χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα. Πιο ευάλωτες κατασκευές έναντι σεισμού θεωρούνται οι ανεγερθείσες προ του έτους 1984, δηλαδή πριν την αναθεώρηση του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού του 1959 με σημαντικά άρθρα (ΦΕΚ 239Β/1984). Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η προσπάθεια από τον Ο.Α.Σ.Π. (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) για τον προσεισμικό έλεγχο κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης (ΦΕΚ 2943Β/ 2023). Έχει εκδοθεί με ισχύ νόμου ο ΚΑΝ.ΕΠΕ (Κανονισμός Επεμβάσεων, ΦΕΚ 3197Β/2022) για τις μεθόδους αποτίμησης,  επισκευών και ενισχύσεων σε υφιστάμενα κτίρια οπλισμένου σκυροδέματος.

Μελετάται η σεισμική ικανότητα υφιστάμενης τετραώροφης οικοδομής κατοικιών με υπόγειο, κατασκευής έτους 1990 στο Χαλάνδρι Αττικής. Η αποτίμηση πραγματοποιείται σε τρία επίπεδα, τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σύμφωνα με τις οδηγίες του Ο.Α.Σ.Π, τον δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο και τον τριτοβάθμιο έλεγχο. Ο  δευτεροβάθμιος έλεγχος πραγματοποιείται βάσει δύο μεθόδων: α) την μεθοδολογία του Σ. Δρίτσου, και β) την μέθοδο του Ε. Βουγιούκα. Από την σύγκριση των δύο μεθόδων προκύπτει ότι η μέθοδος Δρίτσου είναι πιο συντηρητική. Ο τριτοβάθμιος έλεγχος γίνεται κατά τον ΚΑΝ.ΕΠΕ πραγματοποιώντας αναλύσεις με την μέθοδο της ανελαστικής στατικής ανάλυσης με το λογισμικό αποτίμησης Seismobuild. Επιπλέον παράγονται οι καμπύλες τρωτότητας της κατασκευής με την εφαρμογή SPO2FRAG.

Ακολουθεί η μελέτη προσθήκης μεταλλικού ορόφου στο λογισμικό πεπερασμένων στοιχείων SAP2000. Αποτιμάται εκ νέου η σεισμική ικανότητα της κατασκευής ωπλισμένου σκυροδέματος στο Seismobuild, συνεκτιμώντας την πρόσθετη μάζα του μεταλλικού ορόφου, ως φορτίο στο κτίριο. Πραγματοποιείται σύγκριση του αρχικού και του τελικού κτιρίου (με την πρόσθετη μάζα). Μεταξύ των δύο προσομοιωμάτων δεν διαπιστώθηκαν ουσιώδεις διαφορές στα αποτελέσματα, λόγω της μικρής μάζας της πρόσθετης κατασκευής. Για το μοντέλο με την πρόσθετη μάζα προτείνονται μέτρα ενίσχυσης και γίνεται εκτίμηση του κόστους αυτών. 

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ