Αποτίμηση σεισμικής Επάρκειας και Οικονομοτεχνική Διερεύνηση Επισκευών Οκταώροφης Πολυκατοικίας με Υπόγειο από Οπλισμένο Σκυρόδεμα του 1971 στην Αθήνα

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Κίτη Χριστίνα                                  
Επιβλέπων Καθηγητής: Βαμβάτσικος Δ., Αν. Καθηγητής
Ημερομηνία : Οκτώβριος 2024

Εξετάζεται οκταώροφο κτίριο κατοικιών με υπόγειο και δώμα από οπλισμένο σκυρόδεμα, κατασκευασμένο στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στην περιοχή του κεντρικού τομέα Αθηνών. Το κτίριο ως μελετημένο με τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό της Ελλάδας που θεσπίστηκε στην Ελλάδα το 1959, δεν αναμένεται να πληροί τα κριτήρια των σύγχρονων αντισεισμικών κανονισμών και αναμένεται να χρειάζεται ενίσχυση.

 

Σε πρώτο στάδιο πραγματοποιείται ο Ταχύς Οπτικός Έλεγχος ή Πρωτοβάθμιος Έλεγχος για τον φορέα όπου χαρακτηρίζεται ως υψηλής προτεραιότητας ελέγχου κτίριο. Ο περαιτέρω έλεγχος που εφαρμόζεται είναι ο Δευτεροβάθμιος Προσεισμικός έλεγχος που αναπτύχθηκε από τον Σ. Δρίτσο. Ο τελευταίος έλεγχος που εφαρμόζεται είναι ο Τριτοβάθμιος Έλεγχος, όπου με την χρήση του λογισμικού προγράμματος SeismoBuild εκτελείται ανελαστική στατική ανάλυση (ανάλυση pushover) για να εξεταστεί το κτίριο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΚΑΝ.ΕΠΕ. και του Ευρωκώδικα 8, όπου από την σύγκριση τους, ο ΚΑΝ.ΕΠΕ. προκύπτει πιο συντηρητικός.

 

Από τα αποτελέσματα του Τριτοβάθμιου Ελέγχου προκύπτει ότι τα μέλη του φορέα δεν επαρκούν και απαιτούνται ενισχύσεις. Επιπλέον από τις απαιτήσεις των Κανονισμών, οι προτάσεις ενισχύσεων λαμβάνουν υπόψη και το συνεπαγόμενο κόστος αλλά και την όχληση προς τους ιδιοκτήτες.  Γενικότερα, η αποτίμηση μέσω ΚΑΝ.ΕΠΕ. παρουσιάζει πιο δυσμενή αποτελέσματα συγκριτικά με τον Ευρωκώδικα, απαιτώντας βαρύτερες ενισχύσεις. Με την χρήση του λογισμικού SPO2FRAG υπολογίζονται οι καμπύλες τρωτότητας του αρχικού και του ενισχυμένου φορέα και εκτιμάται η βελτίωση στη σεισμική συμπεριφορά του κτιρίου. Τέλος, υπολογίζονται τα μακροπρόθεσμα κόστη επισκευών των δομικών και των μη δομικών στοιχείων του αρχικού και του ενισχυμένου φορέα σε ενδεχόμενο σεισμό μέσω του λογισμικού PACT FEMA P-58 με σκοπό την εκτίμηση των μέσων ετησίων επισκευαστικών απωλειών για ασφαλιστική χρήση.   

 

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ